Studiekeuze, goede voorbereiding is het hele werk!

Voor scholieren uit de hoogste klassen van de middelbare school is de tijd om te kiezen aangebroken.
Vóór 1 mei moet je hebben ingeschreven op het vervolgonderwijs.

 

De overheid heeft in 2014 de ‘Wet Kwaliteit en Verscheidenheid’ ingesteld om het onderwijsaanbod beter af te stemmen op de verschillen in aanleg en capaciteiten van de toekomstige studenten én op de behoeftes van de arbeidsmarkt. Maar ook om de leerlingen een bewustere keuze te laten maken en de kans op uitval te verkleinen. ‘Veel twijfelaars stellen hun studiekeuze uit’. Gevolg is dat deze leerlingen halsoverkop een late keuze maken. En dat zijn nou niet de meest gemotiveerde studenten, is mijn ervaring. “Waarom doe je deze studie?” vraag ik weleens. Als ze zeggen ‘ik moet toch wat’ zet ik een streepje achter de naam. Eens kijken of die er over drie maanden nog zijn, denk ik dan.

 

De nieuwe wet moet een einde maken aan die uitval. “De vervroegde aanmelding zorgt ervoor dat leerling en opleiding eerder met elkaar in contact kunnen komen zodat er tijd is voor een check”. Die check wordt gemaakt na de uitslag van de examens. “Die check verschilt per instelling en opleiding. Denk aan een gesprek met een docent, meeloopdagen, proef studeren of een test”. Gevolg van de verplichte check na de eindexamens is dat bijvoorbeeld een vakantie boeken lastig wordt. “Naar Salou met vrienden moet even wachten”.

 

Leerlingen die zich na 1 mei aanmelden of zonder geldige reden niet meedoen aan de verplichte studiekeuze activiteit, kunnen hun recht op toelating verliezen. “Wees er dus op tijd bij, want 1 mei is dichterbij dan je denkt”! “Veel hogescholen plannen in november en februari hun open dagen. Mijn ervaring is dat leerlingen die naar die open dagen hun keuze eigenlijk al wel gemaakt hebben.

 

WEET JE HET NOG STEEDS NIET, KOM DAN LANGS BIJ MIJ ALS PROFESSIONAL.

Samen gaan we antwoorden vinden die bepalend zijn voor jouw toekomst!